Reptérkerülő felfedező kerékpártúra október 15-én

Hány arcát ismered a Ferihegyi repülőtérnek?

 

Fedezd fel velünk a Ferihegyi repülőtér környékét az Európai Mobilitási Hétről mostanra halasztott reptérkerülő kerékpártúra során.

Miért is lesz érdemes velünk tartani a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret (vagy többek szerint Liszt Ferihegyet) megkerülni kerékpárral?

A túra során megismerheted a repülőtér környékének rejtett és kevésbé ismert helyeit:

– Pest legnagyobb erdejét/tüdejét, a Városi-erdőt,
– II. világháborús emlékeket,
– az Aeroparkot (a túra résztvevői részére a belépés ingyenes),
– Ferihegy-puszta környékét,
– megmutatjuk a legjobb repülőmegfigyelő pontokat,
– ellátogatunk a Pesti-síkság egykori lápos területeinek utolsó, jelentős budapesti képviselőjéhez, a Merzse-mocsárhoz, ahol madarászok (MME és Merzse-fan) mutatják be a mocsár madárvilágát,
– valamint megcsodáljuk a Rákoshegy Polgári Kör közreműködésével a Nemzeti Kulturális Örökség napjai keretében kinyitott a 105 éves rákoshegyi víztorony kilátóteraszáról a repülőtér, a pesti síkság, valamint Budapest felejthetetlen panorámáját.

 

A túra új időpontja: 2017. október 15. (vasárnap) 10:00-16:00.
A túra időtartama előreláthatólag 5-6 óra. A túra során több kiszálló hely lesz, ahol óránként közlekedő vonattal megközelíthető a belváros, a Keleti pályaudvar.
Táv: 35 km

AZ ÚTVONAL RÉSZLETES MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTS IDE!

 

Találkozó időpontja és helyszíne: 10:00 óra, 1183 Bp. Tünde-Álmos-Frangepán utca sarka. A helyszín térképes megjelenítéséért kattints ide.

Előtalálkozó helyszínek:

1) 9:15 – X. kerület, Kőbánya-Kispest – kőbányai oldal, a Sibrik Miklós úti felüljáró lehajtója mellett. A térképes megjelenítésért kattints ide.

2) 9:30 – XVII. kerület, Rákoskeresztúr -526. sor – Pesti út sarka. A térképes megjelenítésért kattints ide.
3) 9:30 – XVII. kerület, Rákoshegy vasútállomás (aluljáró). A térképes megjelenítésért kattints ide.

 

Előzetes jelentkezés és a legfrissebb aktuális információk a kerékpártúra facebook eseményében. Az eseményhez kattints ide.

 

Hogyan érdemes készülni, és milyen körülményekre számíthatsz a túra során?

– Hozz magaddal uzsonnát, italt. Útközben lesz néhány “kék kút”/vízvételi lehetőség, ahol vizet tudunk magunkhoz venni, de 1-2 liter víz azért mindig legyen nálad.
– Lehetőleg ne vékony kerekű, csupán városi kerékpárral gyere, mivel az út jó részét terepen fogjuk megtenni erdős, füves, földes és olykor homokos talajon, ahol nem lesz szégyen néhány méteren keresztül tolni a bringát.
– A Ferihegyi gyorsforgalmi út mentén szilárd útburkolaton megyünk, amely sok helyen töredezett és a legvégén egy kisebb lépcsőn kell felemelni a bringát.
– A forgalmas kereszteződéseken való átkelést a XVIII. kerületi rendőrkapitányság biztosítja.
– Sokat tekerünk majd erdőben, mezőn, ezért készülj fel a defektre is. Ez még a legjobbakkal is megeshet. Hozz cserebelsőt!
– Figyeld az időjárás-előrejelzést, és annak megfelelően öltözködj.
– A 35 km egy része mezőn, erdőn keresztül vezet, ahol a városi aszfaltnál nehezebb tekerni, így a túrát 12 éven aluliaknak nem ajánljuk.

 

Várunk Benneteket sok szeretettel! 

 

Szervezők:
Budapest Zöldutak
Kertvárosi Bringajárőr – Magyar Kerékpárosklub Kelet-Pest
Magyar Kerékpárosklub Dél-pesti Területi Szervezete
ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesület