Civil tudomány – Lépések a Rákos-patak revitalizációja felé c. konferencia (2022. május 26.)

„Civil tudomány – Lépések a Rákos-patak revitalizációja felé” c. konferencia

MICS Horizont 2020 projekt magyarországi záróeseménye

Riz Levente Sport – és Rendezvényközpont

1173 Budapest, Pesti út 86-88.

2022. május 26. (csütörtök), 9:00 – 16:00

 

A Rákos-patak civil tudomány projekt végén a MICS nemzetközi projekt hazai partnere, a Geonardo Kft. konferenciát szervezett mind a hazai projekttevékenységek lezárásaként megismeretetve az eredményeket és a tovább víve az Rákos-patak ökológiai revitalizációjával kapcsolatos közös gondolkozást. A konferencia programja, előadásai alább olvashatók, valamint hamarosan megtekinthetők az előadások videófelvételei is.

 

Konferencia bevezető és programismertetésKozák Balázs, projektmenedzser, Geonardo Kft. (VIDEÓ)

Nyitó üdvözlet  – Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere (VIDEÓ)

Nyitó üdvözletHorváth Tamás, Rákosmente polgármestere (VIDEÓ)

 

Vizes ökoszisztémák revitalizációja: kulcs a fenntarthatósághoz – tanulságok a Rákos-patak példájánProf. Szöllősi-Nagy András, PhD, DSC, egyetemi tanár, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rákosmente díszpolgára (prezentáció)

 

Revitalizáció. Mit várunk, mit várjunk a vízfolyás revitalizációtól?Rácz Tibor, okleveles vízépítő mérnök, szakértő (prezentáció)

 

Hogyan lesz a tervből valóság? Avagy revitalizációs tervek a múlt századtól napjainkigTatai Zsombor, környezettervezési irodavezető, Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. (prezentáció)

 

A Rákos-patak fővárosi szakaszának üzemeltetési kérdései – Gerőfi-Gerhardt András, műszaki vezérigazgató-helyettes, Fővárosi Csatornázási Művek (prezentáció)

 

A Rákos-patak Gödöllő, alsóparki szakaszának mederrendezése és a „városi biodiverzitás tanösvény” létrehozásaMészáros Judit, főépítész, Gödöllő Város Önkormányzata (prezentáció)

 

KDVVIZIG vagyonkezelésében lévő Rákos-patak szakasz bemutatásaTánczosné Elefánty Mónika, megbízott szakágazati vezető, Vízrendezési és Öntözési Osztály, Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (prezentáció)

 

A MICS projektről és a civil tudományról – Dr. Luigi Ceccaroni, innovációs vezető és projektkoordinátor, Earthwatch (VIDEÓ)  (prezentáció)

 

A Rákos-patak civil tudomány projektKozák Balázs, projektmenedzser, Geonardo Kft. (prezentáció)

 

“Éljen a Rákos-patak” ökológiai revitalizációs vitaindító anyag a XVII. kerületi szakaszra vonatkozóan  – Dukay Igor, természetvédelmi mérnök, „patakgörbítő”, RENATUR 2005 Bt. (prezentáció)

 

„Kutassunk közösen” – A közösségi/civil tudomány hazai helyzetérőlCzeglédi Alexandra, kutató, ESSRG Kft. (prezentáció)

 

Kutatási és innovációs lehetőségek a Rákos-patak mentén – Dr. Waltner István, egyetemi docens, Vízgazdálkodási és Klímaadaptációs Tanszék, Környezettudományi Intézet, , Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (prezentáció)

 

 

Folyó helyreállítás – Mit jelent, hogyan csináljuk és példák az Egyesült KirályságbólDr. Marc Naura tudományos és technológiai vezető; Dr. Hannah Joyce tudományos és technológiai munkatárs, Folyó Helyreállítási Központ / River Restoration Centre, Egyesült Királyság) (prezentáció)

 

 

 A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja támogatja. A támogatási szerződés száma: 824711.