Céljaink

A ZÖLD XVII a fenntartható fejlődés megvalósítását tűzte ki célul a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan mottóval. Kiemelten fontos tartjuk, hogy olyan típusú minőségbeli fejlődést (és ne csupán növekedést) segítsünk elő Budapest XVII. kerületében és közvetlen környezetében, amely tekintettel van az elkövetkező (akár még meg nem született) generációkra is. Az eljövendő generációk iránti felelősséget cselekedeteinken keresztül kívánjuk közvetíteni, valamint a minket körülvevő társadalmi közegbe, közgondolkozásba elültetni.

 

Az egyesület a helyi lakosság környezetvédelmi és természetvédelmi érdekeit kívánja képviselni, valamint elősegíteni az információkhoz való hozzáférést és a döntéshozatalokban való részvétel lehetőségét a környezetvédelmi, természetvédelmi és városfejlesztési ügyekben.

 

Budapest  XVII. kerülete számos jól vagy kevésbé ismert, akár még a szélesebb közönség számára ismeretlen természeti értékkel bír. Éppen ezért ezen értékek bemutatása, megőrzése, illetve fejlesztése kiemelt céljai között szerepel az egyesületnek. Jóllehet, mára egy szuburbanizációs település jellegű külvárossá vált a kerületünk, a korábbi évtizedekben, évszázadokban az ember és a természet együttélésének harmóniája fontos szerepet játszott. Célunk, hogy az egykori harmóniára a helytörténeti érdekességeken túl rámutassunk, újra megteremtsük, illetve az élő hagyományok, szokások gyakorlásával a helyi közösséget tovább erősítsük.

 

Lakóhelyünk  nyugodt, kertvárosias területként él a többség fejében. A modern, felgyorsuló világban kifejezetten fontos a jó életminőséget biztosító szűkebb és tágabb lakókörnyezet, amelyet a vélt, megalapozott benyomásokon túl valódi objektív, számonkérhető mérőszámokon, ún. indikátorokon keresztül lehet alátámasztani és megerősíteni, legyen szó például a szennyezés bármilyen formájáról (például a zaj, levegő, talaj, stb.).

 

A fenntartható fejlődéssel, környezettudatos hétköznapi viselkedéssel és a minőségi lakókörnyezettel szorosan összetartozó életmód népszerűsítése is a ZÖLD XVII célja között szerepel, többek között önmagunkon kezdve a változást.

 

Az szélesebb lakosság szemléletformálásán túl a következő évtizedekre meghatározó terület- és városfejlesztési eljárásokban is érvényesíteni kívánjuk a fenntartható fejlődés elvét és azért fogunk tevékenyen tenni, hogy az helyi önkormányzati apparátuson túl ez a hivatalos eljárásokban is megjelenjen.

 

Társadalmi szervezetként élénken részt kívánunk venni az helyi közéletben.

 

A ZÖLD XVII Egyesület a fenti célok elérése érdekében együtt kíván működni egyéb nem-pártpolitikai szervezetekkel, magánszemélyekkel.