Rákos-patak civil tudomány projekt

Budapest XVII. kerületében a Rákos-patak mentén egy ún. közösségi vagy más néven civil tudomány (Citizen Science) projekt valósult meg, amelyet szervezetünk, a ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesület koordinált a Magyar Biodiverzitás-kutató Társasággal együttműködésben.

 

 

Miről szól a projekt?
civil társadalmi és tudomány projektek (Citizen Science projektek) fő ismérve, hogy szervesen bevonják az érintetteket, a lakosságot és érdeklődőket, akár a döntéshozókat is egy-egy (tudományos) probléma feltárásába, megoldásába és ily módon egy széles társadalmi alapot fektessenek le jobb megértést és szélesebb körű nyilvánosságot biztosítva az ügynek.
A civil tudomány projektek megértéséhez a Citizen Science 10 alapelvének megismerését javasoljuk.

 

A mi konkrét helyi projektünk, a Rákos-patak civil tudomány projekt, célja az volt, hogy feltárjuk, milyen lehetőségek léteznek a Rákos-patak ökológiai revitalizációjára és előrébb vigyük az évtizedek óta tetszhalott állapotban levő ügyet.
Kérdésünk a projekt mentén, hogy egy ilyen természetközeli rehabilitáció mennyire lehetne megvalósítható és miként nézhetne ki? Munkánk keretében felméréseket is terveztünk a helyi érintettek bevonásával, közreműködésével Budapest XVII. kerületében, Rákosmentén, hogy minél szélesebb bázisra építsük a válaszunkat. További célunk az volt, hogy lakosság környezeti ismereteit bővítsük, az érdeklődés felkeltsük a Rákos-patak és általában a helyi természet/környezet iránt.

 

Amiről nem szólt a projekt: a Rákos-patak tényleges rehabilitációjának konkrét megvalósításáról.
Mi úgy érezzük, hogy erre nagy az igény és nem kell, hogy egy messzi utópia legyen, ezért a folyamat beindítása a mi mostani projekt-munkánk lehetséges folyománya is lehet majd egy későbbi időpontban.

 

CIVIL TUDOMÁNY ESEMÉNYEK

 

A civil tudomány projekt tervezett eseményei lezárultak, jelenleg az eredmények kiértékelése folyik, amelyet hamarosan nyilvánosságra hozunk.

 

A sok-sok pozitív visszajelzést követően reméljük, tudjuk majd  folytatni a közös természetismereti programokat, felméréseket a Rákos-patak mentén.

Ha szeretnél csatlakozni a jövőbeli eseményeinkhez vagy új ötleted lenne azokkal kapcsolatban, jelentkezz a zoldxvii@gmail.com email címen.

A FELMÉRÉSEK EDDIGI EREDMÉNYEIT ITT TEKINTHETED MEG!

 

A helyi közösséggel ún. közösségi együtt-tervezés módszertanával választottuk ki a tevékenységeket, amelyeket a civil tudomány projektben megvalósítunk. A Rákos-patak revitalizációjával érintett intézmények vezetőivel, civil egyesületekkel és érdeklődő civilekkel több lépcsőben szűkítettük a témákat elindulva a patak múltjától, jelenétől, jövőképétől a konkrét tématerületekig, projektekig.

A korábbi közösségi tervezés eseményei:

  1. 2020. január 15. (Vigyázó Sándor Művelődési Ház)
  2. 2020. február 1. (Rákoskeresztúri Baptista Közösség Imaterme)
  3. 2020. március 3. (Rákosmente, Városháza)
  4. 2020. július 7. (Maros Mozi)

A közösségi projekttervezés folyamata során a visszajelzésekből és szakértői javaslatok után kialakítottunk egy vitaindító javaslatcsomagot a Rákos-patak XVII. kerületi ökológiai revitalizációjára, amely az “Éljen a Rákos-patak!” névre hallgat. A vitaindító javaslataink itt érhetők el: http://zoldxvii.hu/eljen-a-rakos-patak/ , amelyet alapul véve folytattuk a civil tudomány projektek közös fejlesztését.

 

Korábbi Rákos-patak civil tudomány felmérések, események

 

2020. augusztus 7. – Denevér felmérése (Beszámoló) (Eredmények)
2020. szeptember 4. – Kétéltű felmérés (Eredmények) (Adatgyűjtési segédlet)
2020. szeptember 19.  – Fekete harkály megfigyelés (Beszámoló) (Eredmények) (Online adatgyűjtő lap)
2020. szeptember 27. – Sáska megfigyelés és felmérés (Beszámoló) (Online adatgyűjtő lap)
2020. október 4. – Élőhelytérképezés és természetesség-mérés (Beszámoló, képes beszámoló)
2020. október 22. (csütörtök), 16:00 – Vízminőség-vizsgálatok a Rákos-patakon (Beszámoló és eredmények, facebook esemény)
2020. október 23. (péntek), 14:00 – 17:00  – Biológiai vízminőség-vizsgálat és halfauna-felmérés a Rákos-patakon (Beszámoló és eredmények , facebook esemény).
 2021. február – online kérdőív: ‘Milyennek képzeled el a Rákos-patak völgyét?’ – Tájeszétika jövőképekben, felmérés (Eredmények)
 2021.03.10. 18:00 – 19:30 – A fekete harkály nyomában a Rákos-pataknál | Kocsi Attila online előadása (Felvétel |Facebook esemény)
2021.04.15. 18:00 – 19:30 – Éljen a Rákos-patak Dukay Igor online előadása a Rákos-patak ökológiai helyreállításáról (Felvétel | Facebook esemény)
2021.06.09. 18:00 – 19:30 – Vízgazdálkodás a természet módszereivel – szemléletváltás egy természetesebb Rákos-patakért! | Dr. Csizmadia Dóra online előadása (Felvétel | Facebook esemény a belépési linkkel)
2021. június 19. Fedezzük fel együtt a Rákos-patakot (Facebook esemény)
10:00 – 12:30 Merre tovább Rákos-patak civil tudomány projekt beszélgetés és műhelymunka (Zárt esemény a projektben résztvevőkkel), 
14:00 – 16:30 Élőhelytérképezés és természetességmérés szakértői, közös kiértékeléssel,
15:00 – 16:30 a Rákos-patak fizikai és kémiai vízminőségmérése
16:30 – 18:00 a Rákos-patak biológiai vízminőségmérés a DINPI Dunavirág vízibusza segítségével
18:00 – halfauna-felmérésterepi megfigyelések pl. halkutatás. és vízminőségmérés
 2021. augusztus 27. (péntek) 15:30 – 18:00 Nyár végi felfedező délután a Rákos-pataknál (Esemény)
  • 15:30 – 16:30 Sáska-felmérés a patak mentén Kereki Albert tanár úr vezetésével
  • 16:00 – 17:00 a Rákos-patak fizikai és kémiai vízminőségmérés
  • 17:00 – 18:00 a Rákos-patak biológiai vízminőségmérés a DINPI Dunavirág vízibusza segítségével
2021. szeptember 18.  14:00 – 15:30 Rákos-patak fizikai és kémiai vízminőségmérés  (Esemény)
2021. október 9. (szombat) 10:00 – 16:00 Őszi felfedező nap a Rákos-pataknál: fekete harkály, természetességmérés, Dunavirág vízibusz, halak (Esemény)
  • A fekete harkály nyomában, madármegfigyelés Kocsi Attila vezetésével (Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság)
  • Természetességmérés és élőhelytérképezés Dr. Kovács Tibor (Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság) vezetésével
  • A Rákos-patak biológiai vízminőségmérés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág vízibuszával Sevcsik András vezetésével.

 

 

A civil tudomány projekthez előzetes megtekintésre javasoljuk a Fővárosi Önkormányzat weboldalán található Rákos-patak és környezetének revitalizációja Megvalósíthatósági Tanulmányt és Mestertervet:
Vizsgálat, helyzetértékelés munkarész (76 MB)
Tervi munkarész (30 MB)
Projektháttér:
A projekt nemzetközi háttérrel rendelkezik. Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 MICS rövidítésű projektkeretében valósul meg, amely a civil tudomány projektek hatása megmérésére hoz létre gyakorlatias módszertant és eszközöket egy 6 tagú nemzetközi konzorciummal. A projekt hazai partnere a Geonardo Kft.
Konzorciumvezető:

 

 

Partnerek:

 

  A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja támogatja. A támogatási szerződés száma: 824711.