2019-es ALKOTÓI PÁLYÁZAT

VÍZ NAPI PÁLYÁZAT 2019

A ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesület alkotói pályázatot hirdet három kategóriában a rákosmenti lakosok és a kerület közoktatási intézményeibe járó óvodások, általános iskolások és középiskolások számára. Idei pályázatunk a Víz világnapjához (március 22.) kapcsolódik, és feladataival a környezeti problémák megértése, a természetvédelem fontossága és az egyéni cselekvés lehetőségeinek kontextusában a téma minél sokrétűbb feldolgozását célozza meg. Hisszük, hogy Önökkel együttműködve hozzá tudunk járulni a fenntarthatóbb életmódot folytató, környezettudatosabb generációk felneveléséhez.

A képet rajzolta és festette: Lovranits Júlia Villő

A ZÖLD XVII Egyesület nevében:
Budapest, 2019. március 18.
Kozák Balázs
elnök

A VÍZ NAPI PÁLYÁZAT 2019 teljes szövege letölthető innen .pdf formátumban.

 

 

Kérjük, hogy ezt figyelmesen olvassa el!

 

A pályázatban Rákosmente közoktatási intézményekbe járó vagy XVII. kerületi lakcímmel rendelkező gyermekek vehetnek részt.
A résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy az elkészült pályaműveket a ZÖLD XVII Egyesület további non-profit tevékenységeihez térítés nélkül felhasználhassa. A pályamű benyújtásával a pályázó, illetve a pályázó törvényes képviselője elfogadja a pályázati kiírást és beleegyezését adja a pályázaton való részvételbe.
A határidőre beérkezett alkotásokat a természetvédelem, a pedagógia és a vizuális kultúra jeles képviselőiből álló szakmai zsűri bírálja el: Bodor Attila meseíró, környezetkutató; Domokos Berta képzőművész, látványtervező; Ecsédi Orsolya író; Lovranits Júlia Villő meseíró, biológus; Vásárhelyi Boglárka múzeumpedagógus, természetvédelmi mérnök.
Az értékelés szempontjai: a téma feldolgozásának egyedisége, sokrétűsége; egy-egy ötlet újszerűsége; az ismeretterjesztő jelleg megjelenítése pl. madár- és fafajok megemlítése; a terjedelem és határidő betartása. Gyermekek önálló munkavégzése, helyi, kerületi természeti értékek megjelenítése személyes élmények alapján. Minden kategória legjobbja (legfeljebb első három helyezettje) részesül jutalomban, ezen felül kategóriánként egy-egy közönségdíjat is kiosztunk. A díjazottak nevei és alkotásaik elérhetőek lesznek online felületeinken.
A közönségszavazás a közösségi oldalunkon 2019. április 20-tól április 25-ig fog tartani. A díjátadót április 27-én tartjuk a rákosligeti Föld – Tánc – Világ – Nap keretében. A díjátadó pontos időpontjáról a megadott e-mail címeken, a ZÖLD XVII Egyesület honlapján (www.zoldxvii.hu) és Facebook (www.facebook.com/zoldxvii) oldalán adunk további tájékoztatást.
Nyeremények: környezettudatos ajándékok, csapatépítő játékok és élményt adó programok, (könyv, társasjáték, interaktív madárbarát foglalkozás óvodai csoportoknak, szabadtéri ismeretterjesztő foglalkozás a Rákos patak halairól).
Egyéni pályamunkák esetén fontos, hogy a műveken fel legyen tüntetve az alkotó neve, intézménye, osztálya, tanára/segítője neve, e-mail címe és telefonszáma! Csoportos pályamunkák esetén szerepeljen a csapatnév (óvoda esetén: csoport név), a tagok nevei (óvoda esetén: a csoport létszáma), intézményük neve, osztályuk, tanáruk/segítőjük (óvoda esetén az óvodapedagógus) neve, e-mail címe és telefonszáma!
Az alkotások beküldése a ZÖLD XVII nevére ’Víz Napi Pályázat 2019’ jeligével postán, ill. személyesen egyaránt lehetséges. Cím: Csekovszky Árpád Művelődési Ház (1172 Budapest Rákosliget, Hősök tere 9. 061/256-02-67) Határidő: 2019. április 17. éjfélig.
Amennyiben a pályázattal kapcsolatban kérdései merülnek fel, jelezzék a kornyezetineveles.zoldxvii@gmail.com e-mail címe, vagy a +3620/5541-7-70-es (Vásárhelyi Boglárka, főszervező) telefonszámon.

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

I. Óvoda vegyes- és nagycsoport
(csoportos)

Cím: Víz és élet a Rákosmentén – avagy egy téma feldolgozása sokféleképpen

Amit várunk: A hét élménybeszámolója (képes, szöveges plakát) a Víz világnapja c. jeles nap kapcsán. Hogyan dolgozta fel a csoport a témát, mivel foglalkoztak, miket csináltak?
Ahogyan várjuk: Egy A/2-as kartonpapíron.

 

 

II. Általános iskola 1-4. osztály
(egyéni)

Cím: Kákafül és barátai – A nagy mentőakció!
Amit várunk: Mesét vagy rajzot
Meríts ihletet személyes élményeidből és írj
nekünk egy történetet, mesét vagy készíts rajzot akár
saját vízparti sétád kalapján.
Ahogyan várjuk:
a, Mese esetén max. 500 szó kézzel (olvashatóan) vagy géppel írva, a magyar helyesírás szabályai szerint.
b, Rajz esetén maximum A4-es vagy A3-as rajzlap bármilyen technikával kitöltve.

 

III. Általános iskola 5-8. osztály

a, Víz és élet a Rákosmentén – egyperces novellák (egyéni)
Ahogyan várjuk: Max. 500 szó kézzel (olvashatóan) vagy géppel írva, a magyar helyesírás szabályai szerint.
b, Víz és élet a Rákosmentén – ismeretterjesztő plakát (3-4 fős csapatok)
Amit várunk: A tanulók Víz világnapja c. jeles nap kapcsán készített ismeretterjesztő plakátját, melyen megjelenik az adott helyi természeti érték bemutatása, annak környezetvédelmi problémája és a hozzá fűződő személyes élmény, akár saját fotóval illusztrálva, választ adva “mit tehetek én” kérdésre.
Ahogyan várjuk: egy A/3-as kartonpapíron, különféle anyagok felhasználásával, fényképekkel, saját élményekkel, megfigyelésekkel kiegészítve.