Rákos-patak civil tudomány projekt

Budapest XVII. kerületében a Rákos-patak mentén egy ún. közösségi vagy más néven civil tudomány (Citizen Science) projekt indult, amelyet szervezetünk, a ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesület koordinál és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társasággal együttműködve valósít meg.

 

 

Miről szól a projekt?
civil társadalmi és tudomány projektek (Citizen Science projektek) fő ismérve, hogy szervesen bevonják az érintetteket, a döntéshozókat, a lakosságot és érdeklődőket és ily módon egy széles társadalmi alapot fektessenek le egy-egy megvalósítandó projekt számára. Feladatuk sok esetben tehát az előkészítés egy-egy terv vagy fejlesztéssel kapcsolatban.
A civil tudomány projektek megértéséhez a Citizen Science 10 alapelvének megismerését javasoljuk.

 

A mi konkrét helyi projektünk, a Rákos-patak civil tudomány projekt, fel szeretné tárni, hogy milyen lehetőségek léteznek a Rákos-patak ökológiai revitalizációjára. Amennyiben lehet, a projektünk ezt az ökológiai beavatkozást meg is szeretné tervezni. Kérdésünk a projekt mentén, hogy egy ilyen természetközeli rehabilitáció mennyire lehetne megvalósítható és miként nézhetne ki? Munkánk keretében felméréseket is tervezünk a helyi érintettek bevonásával, közreműködésével Budapest XVII. kerületében, Rákosmentén. További célunk a lakosság környezeti ismereteinek bővítése, az érdeklődés felkeltése a helyi természet/környezet iránt.

 

Amiről nem szól a projekt: a Rákos-patak tényleges rehabilitációjának konkrét megvalósításáról.
Mi úgy érezzük, hogy erre nagy az igény és nem kell, hogy egy messzi utópia legyen, ezért ennek beindítása a mi mostani közös projekt-munkánk lehetséges folyománya is lehet majd egy későbbi időpontban.

 

JELENTKEZZ ÖNKÉNTESNEK ÉS FEDEZZÜK FEL A PATAK KÖRNYÉKÉT EGYÜTT

Jelentkezés a zoldxvii@gmail.com email címen keresztül.

 

CIVIL TUDOMÁNY ESEMÉNYEK

 

AKTUÁLIS MEGHÍVÓ

A járványügyi helyzet miatt szüneteltetjük a nyilvános eseményeket.

 

Elkövetkező események:

 2020 -2021 – Vízminőség-vizsgálatok a Rákos-patakon (a járványügyi helyzettől függően hirdetjük meg az eseményeket)
2020 – 2021 – ‘Milyen legyen a Rákos-patak völgye?’

 

 

Korábbi események

 

2020. október 23. (péntek), 14:00 – 17:00  – Biológiai vízminőség-vizsgálat és halfauna-felmérés a Rákos-patakon (Beszámoló és eredmények hamarosan, facebook esemény).
2020. október 22. (csütörtök), 16:00 – Vízminőség-vizsgálatok a Rákos-patakon (Beszámoló és eredmények hamarosan, facebook esemény)
2020. október 4. – Élőhelytérképezés és természetesség-mérés (Beszámoló, képes beszámoló)
2020. szeptember 27. 14:00- – Sáska megfigyelés és felmérés (Beszámoló és eredmények hamarosan)
2020. szeptember 19.  – Fekete harkály megfigyelés (Beszámoló) (eredmények hamarosan)
2020. szeptember 4. – Kétéltű felmérés (beszámoló és eredmények hamarosan)
2020. augusztus 7. – Denevér felmérése (Beszámoló) (eredmények hamarosan)

 

 

 

AZ EREDMÉNYEKET ITT TEKINTHETED MEG!

 

A közösségi tervezés eseményei:

  1. 2020. január 15. (Vigyázó Sándor Művelődési Ház)
  2. 2020. február 1. (Rákoskeresztúri Baptista Közösség Imaterme)
  3. 2020. március 3. (Rákosmente, Városháza)
  4. 2020. július 7. (Maros Mozi)

A közösségi projekttervezés folyamata során a visszajelzésekből és szakértői javaslatok után kialakítottunk egy vitaindító javaslatcsomagot a Rákos-patak XVII. kerületi ökológiai revitalizációjára, amely az “Éljen a Rákos-patak!” névre hallgat. A vitaindító javaslataink itt érhetők el: http://zoldxvii.hu/eljen-a-rakos-patak/ , amelyet alapul véve folytattuk a civil tudomány projektek közös fejlesztését.

 

A civil tudomány projekthez előzetes megtekintésre javasoljuk a Fővárosi Önkormányzat weboldalán található Rákos-patak és környezetének revitalizációja Megvalósíthatósági Tanulmányt és Mestertervet:
Vizsgálat, helyzetértékelés munkarész (76 MB)
Tervi munkarész (30 MB)
Projektháttér:
A projekt nemzetközi háttérrel rendelkezik. Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 MICS rövidítésű projektkeretében valósul meg, amely a civil tudomány projektek hatása megmérésére hoz létre gyakorlatias módszertant és eszközöket egy 6 tagú nemzetközi konzorciummal. A projekt hazai partnere a Geonardo Kft.
Konzorciumvezető:

 

 

Partnerek:

 

  A projektet az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Innovációs Keretprogramja támogatja. A támogatási szerződés száma: 824711.