Egy nagy lépés Rákosmente tisztasága felé

Egy nagy lépéssel tisztább lett a lakóhelyünk, kerületünk, Rákoshegy a szombati szemétszedés után közel 40 fő önkéntes munkájának köszönhetően.

Egyesületünk két helyszínre hirdetett szemétszedést. Ezúttal a XVII-XVIII. közötti forgalmas közúthoz, valamint a kerületben található egyedülálló vörös tölgyeshez hívtuk az önkénteseket.
1) Rákosmente egyedüli bevezető útja déli irányból a Csévéző utca – Bélatelepi út, amely a Kőhídhoz vezet a XVIII. kerületbe. Az utat és környezetét a reggeli dugóban állva jut idő bőven megtekinteni, ahogy az út és így a gyönyörű erdő széli sok-sok szemetet is.
A kanyar amolyan “senki földje”, két kerület határa, a Frangepán utca és a Homokiszőlők buszmegállók között az egyik oldal a XVIII., míg a másik oldal XVII. határa.
Az első önkéntesekkel korán, reggel 8-kor kezdtünk a Delta Polgárőrség biztosította, hogy a kanyarban száguldó autók figyeljenek ránk és lassan haladjanak el mellettünk, hiszen első a biztonság. Később később többen csatlakoztak hozzánk, így végül a két megálló közét sikerült megtisztítani. Külön öröm volt, hogy a XVII. kerületiek mellett voltak a XVIII. kerületből is önkéntesek a Civil Zöldítők Egyesület részéről.
Nem volt egyszerű a több éves avar is eltakarta a hulladékot, sok-sok zsákot gyűjtöttünk össze, amelyeket az út mentén hagytunk zsákokban, hogy két nappal később, hétfőn az út két oldalán levő erdő tulajdonosa, a Pilisi Parkerdő elszállítsa azokat. Köszönjük nekik a zsákokat és a hulladék elszállítását.

 

2) Párhuzamosan, reggel 9 előtt már gyülekeztek már az önkéntesek a rákoshegyi Batthyány utca végén a vörös tölgyes szélén, ahol közel 30-an indultunk neki a Bocskai utca és a Felsőbabád utca közötti szakasz megtisztításának. Az első adag zsák (50) igen hamar betelt, kis várakozás után érkezett még több zsák. Majd sokáig vártunk egy konténerre, amely végül késve, de megérkezett, addigra csak a konténert pakolók maradtak, amely hamar megtelt.
Maradt még legalább egy konténernyi hulladék a vörös tölgyesben, amelyet összezsákoltunk és legközelebb könnyű lesz már elszállítani, bedobálni az újabb konténerbe, amelyért újfent az önkormányzathoz fordulunk.
Frissítés: Közben Rákosmente Környezetvédelmi Irodája elszállíttatta az összezsákolt hulladékot és kisebb kupac inert hulladékot. Köszönjük nekik a közreműködést!

Köszönet minden kitartó önkéntesnek, aki rászánta az idejét, hogy tisztább legyen a lakóhelyünk!

Köszönet továbbá a segítő szervezeteknek, akik a biztonságunkat szavatolták, konténert adtak, a logisztikában segítettek, így Delta Polgárőrságnek, Pilisi Parkerdőnek, Rákosmenti Mezei Őrszolgálatnak, Rákosmente Önkormányzata Környezetvédelmi Irodájának. Köszönjük Bényi Zsolt képviselő úrnak a frissítőt.