Ifjú vízbilógusok kutatták a Rákos-patak élővilágát

Évek óta szorgalmazza az egyesületünk, hogy a Rákos-patak élővilágát jobban megismerjük és megismertessük. Részben ezt a célt szolgálta, hogy kezdeményeztük Rákosmente Önkormányzatánál, hogy legyen egy olyan környezetvédelmi civil alap, amely a jövőbeli környezetvédelmi program megvalósulását segítheti elő. (jelenleg nincsen Rákosmentének környezetvédelmi programja). Ehhez hozzáférhetnek helyi civil szervezetek, iskolák és óvodák, valamint egyházak is. Ezt az alapot Riz Levente polgármester úr nevével fémjelzett 2019-esbe beletették, de a mai napig nem hozzáférhető.

 

A ZÖLD XVII Egyesület képviselői támogatásának egy részét egy olyan oktatási programra fordította, amely a patak megismerését teheti lehetővé helyi iskolások számára, megmutatva egyrészt, hogy milyen hasznos és előremutató oktatási célokra is fel lehet használni  ezen támogatásokat, tovább, hogy az iskolák és a tanárok is személyesen gondolkodhatnak azon, hogy a jövőben indítsanak hasonló programot, vagy csatlakozzanak akár a ZÖLD XVII programjaihoz.

A Dunavirág Vízibusz várja a diákokat.
A mintavételi eszközök.
Mintavétel közben.

 

A Kutatók Éjszakája programsorozat délelőttjén a ZÖLD XVII Egyesület jóvoltából a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág Vízibusza látogatott el a Rákos-patakhoz. A Jókai és a Zrínyi érdeklődő diákjai megvizsgálták a patak makrogerinctelen élővilágát egészen a mintavételtől az élőlények azonosításáig. Természetesen, mint minden vizsgálatot, úgy ezt is dokumentálni kellett és erről jegyzőkönyvet vezettek az ifjú vízbiológusok.

 

Na nézzük, mit is találtunk:

Az megfogott élőlények kinagyítása

Az élőlények közös meghatározása:

Az élőlényeket a diákok közösen meghatározzák az autó oldalán levő határozó segítségével.

 

Az ifjú vízbiológusok nagyon élvezték a programot és erre motivál minden hasonló visszajelzés is:

Összességében az életem egyik legérdekesebb programja volt. Kár, hogy csak ennyi ideig tartott

Igyekszünk 2020-ban folytatni ezt a tevékenységet és nemcsak a diákoknak, hanem a felnőtteknek is megmutatni a patak élővilágát, közösen felfedezve velük azt.

 

Köszönet az élményért Sevcsik Andrásnak és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, a ZÖLD XVII Egyesület önkénteseinek.

Az esemény létrejöttét Rákosmente Önkormányzata (Dr. Bényi Zsolt, Dr. Fenke Ferenc, Fohsz Tivadar, Dr. Füzesi Péter, Hatvani Zoltán, Nagy Anikó, Petrőczy Dániel, Piláth Károly, Riz Levente, Sarkadi Nagy Adrien, Szabó Tiborné, Virág Mihály) támogatta.