Indul a rendszeres civil vízminőség-mérés a Rákos-patakon!

2020. október 22-én és 23-án útnak indulnak a Rákos-patak civil tudomány projekt vízminőség-mérései

 

Miért fontos a vízminőség?
A víz minősége meghatározza milyen élőlények élhetnek benne, továbbá a felhasználás módját is korlátozhatja. Jóllehet, a Rákos-patak vízminősége javult az elmúlt időszakban, de jelenleg nem alkalmas emberi használatra. Kinek a családjában nincsen olyan történet, hogy “a kövek között Rákot fogtunk” vagy éppen jót fürödtünk a patakban.
Mára sok minden megváltozott. Nemcsak a patakunk alakult át lassan 50 éve egy kiegyenesített betonteknővé, de a patak völgyében egyre többen lakunk és terheljük a környezetünket, így közvetlenül vagy közvetetten a patakvizet is.
A Rákos-patak vizét a múltban többször vizsgálták (pl. RAGACS projekt), s a fővárosban a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) méri meg évente két alkalommal a víz minőségét akkreditált módszerrel. Az egyik mérési helyszín a XVII. kerület, ahol a patak vize eléri a fővárost.
A Rákos-patak civil tudomány projekt keretében felmerült az vízzel kapcsolatos ismeretek bővítése, így a vízminőség-mérések oktatási célú, rendszeres elvégzése is. Ahhoz, hogy széles körű ismeretet nyerjünk a patakvizéről, többféle módszerrel állunk ennek neki, hogy így igyekezzünk a magunk módszereivel minősíteni a vizet.
Kiindulási pontként a Vízkeret Irányelv (VKI) vízminősítési komponensei közül kiválasztottuk azokat, amelyeket a civilek is időről időre könnyen meg tudnak mérni, így nyomon tudjuk követni a vízminőség változását. A VKI azt a célt tűzte ki, hogy “2015-ig jó állapotba hoznak minden felszíni és felszín alatti vizet az Európai Unió egész területén.” A Rákos-patakon bár történtek pozitív változások (3 felvízi szennyvíztisztító korzerűsítése), de a jó állapottól még nagyon messze vagyunk. A patak természetes öntisztuló képessége minimális (közel nulla) a budapesti szakaszon és ezzel kapcsolatban is tettünk javaslatot az “Éljen a Rákos-patak ökológiai revitalizációs vitandító javaslatcsomagunkban“.
Hogy széles körben megismertessük a Rákos-patak mai állapotát és lehetőséget biztosítsunk minden érdeklődőnek a vízminőség megmérésére, nyomon követésére és hogy a miértekre, kérdéseinkre választ kapjunk vagy mások kérdéseire választ tudjunk adni, elindítjuk a vízminőség-méréseket.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A vízminőséget fizikai, kémiai és biológiai tényezők mentén fogjunk megmérni és minősíteni.

 

Az első fizikai és kémia vízminőség mérésre 2020. október 22-én, csütörtökön 15:00 – 17:30 között kerül sor.

 

15:00-kor megnézzük, hogy a miként működik az akkreditált mérések mintavétele, amelyet kérésünkre a Fővárosi Csatornázási Művek erre az időpontra időzített. Ekkor veszünk mi is mintát, amelyet ezt követően, a saját eszközeinkkel a víz egyes fontos fizikai és kémia paramétereit megmérjük egy könnyen megközelíthető helyszínen. Legyünk mi is víztudósok és ismerjük meg mélyebben a patakunk vízminőségét.

15:00 – 15:45 – Battonya utca – Felsőrétdűlő utcai Rákos-patak hídnál (TÉRKÉP)

16:00 – 17:15 – Ferihegyi út – Rákos-patak hídnál a Nyilas-tábla szélén. (TÉRKÉP)

 

A méréseket minden hónapban egy alkalommal elvégezzük egy éven át 2021. szeptemberig.

 

Az első biológiai vízminőség-vizsgálatra október 23-án kerül sor 14:00 -17:00 között. Ezúttal egy biológiai módszert ismerhetünk meg és próbálhatunk ki, majd azt követően és elvégezzük az éves halfauna felmérésünket is.

A biológiai vízminősítés során a makrogerincteleneket fogjuk vizsgálni a patakban, és azok alapján tudunk majd következtetéseket levonni a vízminőségre vonatkozóan. A biológiai vízminőség-mérésben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág Vízibusza lesz segítségünkre, majd ezt követően a halfauna felmérést is Sevcsik András végzi majd el elektromos halászgép segítségével, amely nem ártalmas a halakra. Hogy is működik és mit fogunk találni?
Pénteken kiderül! 

 

Október 23. 14:00 – 16:00 Találkozóhely: 1173 Budapest, Csékút utca – Rákos-patak part (TÉRKÉP)

Október  23. 16:00 – 17:00 Találkozóhely: 1173 Budapest, Rákos-patak zúgó a 80-as vasútvonalnál (TÉRKÉP)

 

A méréseket októbert követően 2021. áprilisában minden hónapban egyszer elvégezzük 2021. szeptemberig.

 

A péntek délután biológiai vízminőség-vizsgálatokon csak korlátozott helyet tudunk biztosítani, ezért kérjük az előzetes jelentkezést. Jelentkezés nélkül is lehet jönni, de nem biztos, hogy biztosítani tudunk minden résztvevőnek az eszközöket, de a program még anélkül is érdekes lesz 🙂

Jelentkezz itt ezen a linken keresztül, vagy írj a zoldxvii@gmail.com-ra, hányan jöttök és melyik programra.

 

  • A vízminőség-méréseken 18 év alattiak felnőttek kísérővel vehetnek részt.
  • A szabadtéri program ellenére is kérünk mindenkit, hogy az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően készüljön fel, és felelősen vigyázzunk egymásra!

Gyertek Ti is, hívjátok az ismerőseiteket és találkozunk a Rákos-pataknál!