FÖLD_TÁNC_VILÁG_NAP 2017

Az idén is egyszerre ünnepeltük a Föld napját és a Tánc világnapját Rákosligeten

 

Hagyományosan, 2017-ben is egyszerre ünnepeltük a Föld napját (április 22.) és a Tánc világnapját (április 29.) Rákosligeten a Maros Moziban és a Csekovszky Árpád Művelődési Házban (Csekó). Az intézmény ebben az évben csatlakozott a rendezvényhez. Mind a termeiben, mind az udvarán színes programokkal várta az érdeklődőket.

Az esemény hagyományosan a rákosligeti utcák körbekerekezésével indult. Közel 50 résztvevő csengőjével jelezte, hogy elindult a menet.

A Maros Mozi növénymenhelyén a feleslegessé vált szoba-, haszon-, dísznövényeket, fákat, paradicsompalántát, virágokat lehetett csereberélni. Ugyanitt a közösségi garázsvásár portékáiból is lehetett válogatni.

A rákoskeresztúri piac őstermelői közül többen vállalkoztak arra, hogy felélesszék az egykori hagyományt, a rákosligeti termelői piac hangulatát. Így most helyben is lehetőség volt  jó minőségű, egészséges, helyben termelt zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, füstölthús-árut (vagy éppen gabonakolbászt, fügemustárt, környezetbarát tisztítószert) is vásárolni. A szervezők szándéka, ha a ligetiek igénylik, újra rendszeressé teszik a Kispiac működését.

A Csekó udvarán a ZÖLD XVII kreatív kézműveskedéssel is várta az ügyes kezű gyermekeket. Az újrahasznosítás legjátékosabb módján, hasznos tárgyakat készíthettek a gyerekek, a csak elsőre hulladéknak tűnő alapanyagokból.

A ligeti táncválasztó programjában bemutatkoztak a környék legjobb tánc- és mozgásstúdiói. A Csekó nagytermében mindenki megtalálhatta a neki megfelelő mozgásformát. A komolyabb érdeklődők később a Mozi emeletén rendezett táncworkshop keretében mélyülhettek el a táncok ismeretében.

A városrészben kerekező bringások, visszaérkezésük után, a Maros Mozis programok előtt még körbenéztek az épületben, sok kincsre leltek.

Idén április 30-án 105 éves lett a Maros Mozi épülete.  Az eredetileg Központi Szállónak készült épületben, most szabadon voltak látogathatók az emeleti termek is. A lépcsőházban Viczián Pálnak a magyar rockkoncerteken készített nagyon élő fotóiból készült kiállítását nézhették meg. A Maros Mozi Műteremben, Lichner Barbara a festményeit és Lisányi Endre zsinórból készült alkotásait mutatta be.

Bemehettek a látogatók a Rádiómúzeumba, ahol rengeteg “retro” TV, magnó, lemezjátszó és telefon is megcsodálható. A gyűjteményben Dénes Károly és Rács József segítette a műszaki eszközök közötti eligazodást. Wölfinger Barnabás üvegművész műterme mellett, a HA5KRC Rádióamatőr Egyesület klubszobája várta az érdeklődőket, itt a rádióamatőrök mindennapjaiba nyerhettünk betekintést.

Az első nagy programra a Mozi nagytermében, a „Safari a nagyvárosban” című városi természetfilm vetítésével került sor. A közel 50 perces filmet alkotója Tóth Zsolt Marcell (termeszetfilm.hu) bocsátotta rendelkezésünkre, az 50 fős nézőlétszám örömére. A film végén a ZÖLD XVII egy interneten vagy helyben papíron is kitölthető, a filmmel kapcsolatos kvízzel versenyeztette meg a jelenlevőket. A kérdésekre válaszolók gyönyörű természeti képeket ábrázoló posztereket nyerhettek. Ezután, a ZÖLD XVII felkérésére, Rózsahegyi Márton csillagászati előadása következett, amelyet éjszakai csillagnéző séta követett volna. Sajnos a felhős idő miatt, erre a programra nem került sor, de aki részt vett a csillagászati előadáson, maradandó élménnyel térhetett haza.

Az idei évben első alkalommal alkotói pályázatot hirdetett a ZÖLD XVII óvodások és iskolások részére. Az alkotásokat a Csekó termeiben állították ki és a közönségszavazással, a szakmai zsűri díjain túl, a legkedveltebb alkotás közönségdíjban is részesült. A nagy izgalommal várt díjátadón sok-sok csillogó szemű óvodás és iskolás örülhetett. Senki sem távozott üres kézzel és minden díjazott és alkotó büszkén mehetett haza. A rajzpályázat alkotásait és a videópályázat filmjeit hamarosan itt a honlapon megnézhetik.

A filmes blokkot egy zenés, animációs vígjáték, a ” Lorax” családi mozijának vetítése zárta.

természetvédelmi napnak a BÉKASÉTA volt a zárása, amelyet idén is a Varangy Akciócsoport Egyesület szervezett. Az érdeklődők a Naplás-tónál és a mellette levő Cinkotai erdőben Schád Péter vezetésével tettek látogatást.

A nap fénypontja az év jazzgitárosának többször is megválasztott Gyárfás István együttesének, a Gyárfás Triónak (Gyárfás István – gitár; Oláh Zoltán – nagybőgő; Cseh Balázs – dob)  legújabb, nemrég megjelent lemezének bemutatója volt. Az album a mindenki számára ismerős rajzfilmzenéket dolgozza fel, “Cartoon Jazz” címmel. A most Rákoshegyen élő Gyárfás István (Gyafi), több mint 30 évvel ezelőtt alapította első – gitár-bőgő- dob összeállítású- trióját. Ezt a felállást azóta is nagyon kedveli Reméljük mindenki jól érezte magát és megtalálta a neki tetsző tartalmas programot.

A szervezők ígérik hogy jövőre is lesz Föld_Tánc_Világ_Nap Rákosligeten.

 

Szervezők:
Rákosligeti Polgári Kör
ZÖLD XVII Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Városfejlesztési Egyesület
Csekovszky Árpád Művelődési Ház
Maros Mozi Baráti Kör