Megújult a Merzse-mocsár zöldbéka tanösvénye

A legforróbb nyári napokban a ZÖLD XVII Egyesület tagjai újrafestették a Merzse-mocsár tanösvény zöldbéka jelzéseit.

A közösségi összefogással létesült tanösvény idén ünnepli 5. születésnapját, és ezen felbuzdulva a ZÖLD XVII-ben elhatároztuk, hogy a tavaly megalakult egyesületünk az évforduló örömére hozzájárul a tanösvény felújításához a jelzések újrafestésével.

 

Mi is történt idén a Merzse tanösvény mentén?

 

Először is a tavasz során a ZÖLD XVII önkormányzati és saját forrásból pihenőhelyet létesített a Kis-Merzse mellett található öreg nyár árnyékában, amelyet mindenki kedvére használhat a természetjárás írott és íratlan szabályainak betartásával.

Az immáron 5 éve létesített tanösvény jelenleg 3 irányból közelíthető meg, 3 irányítótábla található Rákoshegyen, Rákoskerten és Rákoskeresztúron. A ZÖLD XVII javaslatára az Ecserei Képviselőtestület várhatóan még idén elhelyezi a 4. tanösvénytáblát az ecseri vasúti megállónál.

 

 

Emellett nyár elején a Nagy-Merzse madárlese megkapta a szükséges állagmegóvó festést az MME jóvoltából, a Főkert pedig kihelyezte a korábban megrongált tanösvény táblákat.

 

Nem maradt más hátra, mint hogy felújítsuk a zöldbéka jelzéseket.

 

Mielőtt hozzákezdtünk volna a festéshez, többször végigjártuk a tanösvényt, azonosítottuk a rosszul látható, töredezett vagy lekopott jeleket, majd nem maradt más hátra, mint hogy újrafessük őket. A munka leghosszadalmasabb része a jelzés fehér alapjának elkészítése volt, amihez a turistajelzések sablonmintáját használtuk fel. A hófehér mező éles kontrasztot ad a zöldbékával, amelyet egy másik sablon segítségével festettünk fel.

 

 

 

 

A festés közben meglepetés ért minket, persze, a legkevésbé sem örömteli. A Merzse-tanösvénynek sajnos nem csak jóakarói vannak. Az 5 évvel ezelőtti átadás előtt fehérre mázolták az éppen csak elkészült zöldbékákat, és – a számos, nagyszerű eredmény ellenére – a tanösvényt idén sem kerülte el a rossz. Egyik vasárnap, kora délelőtt, a fehér alapok festése közben derült ki, hogy aznapra virradóan eddig ismeretlen tettesek rongálták meg a Nagy-Merzse pihenőhelyét és az ismertető táblákat, több mint 100000 Ft kárt okozva. Kutyasétáltatók vették észre és jelezték a rongálást, a ZÖLD XVII éppen jelet festő tagja pedig azonnal jelentette a teljesen értelmetlen vandalizmust. Az alapos rendőri helyszínelést követően elindult a nyomozás. Egyelőre nem tudjuk, eredményes lett-e vagy sem.

 

Az alapok felfestését követően, az utolsó fázisban a zöldbékák sablon segítségével kerültek a fehér mezőkbe.

 


 

10 lelkes önkéntes segített az újrafestés előkészítéseben és a munkában nyári estéken, valamint a legnagyobb hőségben is, hogy elkészüljenek az új zöldbéka jelek.

Bízunk benne, hogy a mostani jelzések még évekig segítik a természetkedvelőket, akik a tanösvény segítségével kívánják megismerni a Merzse-mocsár és környezetének élővilágát, és kellő tisztelettel viseltetnek a természetvédelmi terület és környezetének értékei iránt.

Teendő még van bőven, igen szemetes például a tanösvény rákoshegyi szakasza. Bízunk benne, hogy az ősz során sikerül szervezni egy szemétszedést, és az év végén büszkén mondhatjuk el, hogy az 5 éves zöldbéka tanösvény valóban szebb, mint újkorában.