Denevérek után kutattunk a civil tudósokkal a Rákos-pataknál civil tudósokkal

A Rákos-patak mentén valósítottuk meg az aktuális Civil Tudomány Projektünk egyik lépését, szakértőnk Dr. Kováts Dávid vezetésével, aki szakmai bemutatót is tartott. A programba a helyi lakósokat, érdeklődőket – fiatalokat és idősöket egyaránt – is aktívan bevontuk. Ők velünk együtt végezhették a felméréseket, megfigyeléseket, úgymond „kutatótársainkként”.

A résztvevőknek feladata is volt ám: nézzük meg, mennyi denevér-észlelést látunk a naplemente után

A résztvevők először a helyszín élőhelyi sajátosságairól és a városi, külvárosi zöldfelületeknek a denevérek életében betöltött fontosságáról hallhattak előadást. Ezen a helyen alapvetően városi fajok fordulnak elő, de a viszonylag tiszta vizű, mesterséges tavat a Rákos-patak mentén olyan fajok is látogatják, melyek idősebb faállományokban és ligeterdő-maradványok odúiban lelhetőek fel.

A denevérek megfigyelését részben kézi ultrahang-detektorral és 2 db speciális függönyhálóval végeztük, melyeket a tó nyugati széle és a liget között feszítettünk ki. A hálók felállítását, melyeket egymásba is fűztünk két lelkes diáklány is segítette.

A finom szövésű denvérháló felállítása a Vegyi-tó partjá
A Vegyi-tó a denevérháló alatt és azon keresztül nézve

A résztvevők egy, a Társaságunk által készített jegyzetlapot is kitöltöttek megfigyeléseikkel. Többek közt leírásra került az első denevér megjelenésének ideje, a látott denevérek hozzávetőleges nagysága, majd a detektor segítségével a valószínűsíthető fajcsoport, illetve a szürkületben még vizuálisan érzékelhető egyedszám is.

A civil tudósok megfigyeléseinek dokumentálására már sötétben kerül sor

 

Az est folyamán a rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) egy hím példányát sikerült befogni, melyet rövid szemrevételezés és a faj főbb jellemzőinek bemutatása után a helyszínen elengedtünk.

A rőt koraidenevér szárnya

 

Egy kis időbe tellett, amíg a kis denevérünk elszállt

 

Az interaktív tevékenység fő célja a kutatómunka általános népszerűsítése volt, a rendezvény által a résztvevők egyben ízelítőt is kaphattak a hazai denevérkutatás-, és e speciális emlőscsoport biodiverzitásban betöltött fontosságáról.
Az átfogó projektről (MICS Civil Tudományprojekt és partnerei) itt olvashatnak bővebben: http://zoldxvii.hu/rakos-patak-civil-projekt/ )

Forrás: A Magyar-Biodiverzitás-kutató-Társaság facebook oldala
Fotók: Bogát Éva, Kozák Balázs