Kétéltű és hüllő megfigyelések a Rákos-pataknál

2020.09.04-én délután a Balassi Bálint Gimnázium két tanárával és három tanulójával Ujszegi János biológus, herpetológus tagtársunk kétéltű és hüllő megfigyeléseket végzett a Rákos-patak Rákoscsaba-Újtelep melletti szakaszán.

 

A felmérés előtt a szakértő részletesen ismertette az adatgyűjtés célját (a Citizen Science lényegét) és a transzekt mentén történő vizuális keresés módszerével történő adatgyűjtést. A részvevők két csoportra oszlottak, és a Rákoscsaba-Újtelep vasútállomáshoz legközelebb eső hídtól kiindulva (47,485051 N; 19,272125 E) nyugati és keleti irányba is 700 métert megtéve vizuális számlálással rögzítették a gyíkok és békák előfordulását és feljegyzéseket készítettek az élőhely állapotáról, ami alapján hipotéziseket alkottak az előfordulási mintázatok magyarázatára.

 

Az adatgyűjtés résztvevői a patak menti adatfelvételezés után a kiindulási ponttól délre található gyepen vizuális kereséssel próbáltak gyíkokat találni, ezzel zárult a program. Az adatgyűjtés során a résztvevők 13 béka adatát rögzítették, melyek mindegyike a kecskebéka fajkomplex (Phelophylax complex) tagja volt, gyíkot viszont nem találtak. A program pozitív hozadékaként (a gyűjtött adatokon túl) a diákok önállóan saját adatgyűjtésbe kezdtek a patak további szakaszai mentén.

 

Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság