Fekete harkály után kutattunk és meg is találtuk a civil tudósokkal

 

Szeptember 19-én, szombaton délelőtt 10:00-kor találkoztunk, hogy fekete harkály megfigyelésre induljunk a Rákos –patak mentén. Programvezetőnk Kocsi Attila madarász volt, a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság kutatója. Az induláskor ismertetőt hallhattunk a harkályokról, részletesen a fekete harkályról: a fekete harkály madarak / harkályok között elfoglalt helyéről. A harkályok testfelépítéséről is szó volt.
Attila megmutatta milyen határozó könyvet érdemes a terepi munkához használni, milyen távcsövet érdemes venni, és hogy a Locus Map telefonos alkalmazással lehet rögzíteni a helyet, ahol a madarakat megfigyeljük. Ezt követően elindultunk a patak mentén. Attila mesélt útközben arról, milyen madár hangját halljuk. Két órája sétáltunk és rengeteg erdei békát találtunk, amikor arra gondoltam, most már megérdemelhetnék egy fekete harkályt is. Ekkor hallottuk meg a madár hangját.

 

A telefonra letöltött madárhang segítségével ” hívtuk be”, csalogattuk közelebb a fekete harkályunkat, aki a fejünk felett pár méterre vagy ötször –hatszor elrepült, és megnézte magának kis csoportunkat. Nagy élmény volt!
Útközben vagy tíz erdei békát riasztottunk fel, ezeket is megnéztük. Egy másik résztvevő, szintén biológia tanár, Kereki Albert kimerítő magyarázatot adott róluk.

 

A jövőben a gyerekekkel újra ki mehetünk a patakpartra sétálni egyet, és én elmesélném és meg is mutatnám nekik ezt a sok érdekességet. Mondjuk egy – egy érdeklődő  gyerekcsoport jöhetne, akik gyakorolhatják a telefonos applikációt is,a madárhangozást és a madármeghatározást is
Köszönjük a programot, jól éreztük magunkat!
Balázs Ágnes, biológia tanár

 

További civil tudomány projektekben bárki részt vehet a természet megismerésében. Várjuk a természetbúvárokat a további eseményekre.
Részletek  a www.zoldxvii.hu/rakos-patak-civil-projekt weboldalon, ahová az eredményeket is időről időre feltöltjük.