Biológiai vízminőség-mérés a Rákos-patakon

A vízminőség egyik fontos jelzőértéke, hogy milyen élőlények élnek a vízben. Egyes növény- és állatcsoportok jelenléte, hiánya és számossága alapján  következtetéseket vonhatunk le arra vonatkozóan, hogy alkalmas-e  a víz az életre, vagy sem. Itt még nem beszélünk arról, van-e elegendő, változatos élőhely az élőlényeknek, csak arról, hogy maga a közeg, vagyis a víz, amelyben élnek, megfelelő-e.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Dunavirág Vízibusza segítségével, Sevcsik András vezetésével október 23-án délután bárki részt vehetett a Rákos-patak első, nyilvános vízminőség-vizsgálatában.

 

A program kezdetén, amíg várakoztunk az érdeklődő felnőttekre, fiatalokra és iskolásokra, az elsőként odasereglett kis csapattal közelebbről megvizsgáltuk egy mosómedve és egy eurázsiai hód prémjét. Megismerhettük a két faj különleges életmódját, és beszélgettünk a betelepített és a visszatelepített fajokról, amelyekkel újra meg kell tanulnunk együtt élni.

 

A mosómedve és az eurázsiai hód prémjei

 

Ezt követően nekikezdtünk a felmérésnek. Megkaptuk a szükséges eszközöket, felszerelést,  és egy eligazítást követően mintát vettünk a patakból. Szemmel látható gerinctelen állatokat, vagyis makrogerincteleneket kerestünk a vízben.
Az egyik mintavételi eszköz
Az első mintavétel és eligazítás a parton
Nézzük, mit is találtunk
Mintavétel indul
A mintavétel közben egy vágó csíkot is találtunk
A közel 30 perces mintavételt követően a vízibusznál megnéztük, milyen állatcsoportokat tudunk elkülöníteni egymástól. Találtunk többek között bolharákokat, szitakötő lárvákat és víziatkákat.

 

 

Ebből az elsőre nem túl bizalomgerjesztő masszából kellett kiválogatni és csoportosítani az élőlényeket
Egy idő után már könnyeben ment
A végén, mikor már azt hittük, kiválogattunk mindent, még mindig lehetett találni élőlényeket, csak jó alaposan meg kellett nézni őket
A szitakötő lárvák
Ezt követően a vízibusz kamerája segítségével felnagyítottuk az élőlényeket, és egy egyszerű határozó nyomon követésével megállapítottuk, milyen fajcsoportokat különítettünk el, vagyis azok jelenlétét igazolni tudtuk.

 

 

A felnagyított szitakötő lárvák
A meghatározásban segítségünkre volt a busz oldalán található határozó
A határozás közben
Mindenki élvezettel kutatta, kereste az élőlényeket, így sok-sok élménnyel, tudással gazdagodva kezdődhetett a hétvége, illetve az őszi szünet.
A nyilvános felméréseket áprilistól havonta folytatjuk egészen szeptember végéig.

 

Köszönet az önkénteseknek munkáért, és Sevcsik Andrásnak a kiváló vezetésért!

 

A felmérés eredményeit a http://zoldxvii.hu/rakos-patak-civil-tudomany-projekt-eredmenyek/ weboldalon nézhetitek meg.