Folytatódnak a vízminőség-mérések a Rákos-pataknál

A Rákos-patak vízminősége meghatározza a vízhasználat lehetőségeit, az emberi beavakozásnak köszönhetően, jelentősen romlott az elmúlt évtizedekben a víz minősége. Ez köszönhető a korábbi és most is aktív intenzív mezőgazdasági tevékenységnek, a gyarapodó lakosságú agglomerációnak, valamint az egy burkolt felszínű városi felületeknek, amelyekből mind különböző szennyezők, illetve terhelés éri a patakot. Jóllehet, a szennyvíztisztítókat a felvízi szakaszon (Budapesten kívül a forrás irányába) Gödöllőn, Isaszegen és Pécelen korszerűsítették, a tisztított szennyvizet befogadó jelenleg általában kis vízhozamú patak öntisztulóképessége rendkívül minimális az erősen szabályozott, mesterséges kialakításnak köszönhetően.
A vízminőség rendszeres nyomon követésével a patak állapotára lehet következtetni, terveink szerint egy teljes éven keresztül fogunk méréseket végezni 2020. októbertől egészen 2021. szeptemberéig. Hónapról hónapra legalább egyszer megmérjük a civilekkel a Rákos-patak vízminőségét a Rákos-patak civil tudomány projekt keretében és az eredményeket nyilvánosságra hozzuk és értékeljük a hatályos jogszabályokban lefektetett határértékek alapján.
Az eredményeket ezen az oldalon lehet nyomon követni: http://zoldxvii.hu/rakos-patak-civil-tudomany-projekt-eredmenyek/ 
Egyelőre sajnos nem nyilvános program keretében, néhányan tudtak részt venni a mérésekben, de amint a korlátozások megengedik, várjuk a Rákos-patak iránt érdeklődő önkénteseket. Előzetesen jelentkezni a zoldxvii@gmail.com email címen lehetséges.

Köszönet minden önkéntesnek az eddig hozzájárulásért!

Hogy milyen módszerrel is dolgozunk és hogyan? A következő bejegyzésből megtudhatjátok!