Konferencia a Rákos-patak ökológiai helyreállításáról

„Civil tudomány – Lépések a Rákos-patak revitalizációja felé” c. konferencia MICS Horizont 2020 projekt magyarországi záróeseménye

 

Az ökológiai revitalizáció, helyi fenntarthatóság szerepel kiemelt helyen, amely az alapja, hogy egy átfogó szemléletmódnak, amely támogatni tudja a helyi társadalmat és gazdaságot is az ökológiai, természet közeli megoldásokon keresztül. Az ökológiai Rákos-patak revitalizáció volt a hosszú távú célja a Rákos-patak civil tudomány projektnek, amelyet a helyi érintettekkel közösen tűztünk ki célul az elmúlt több mint 2 évben megvalósított. A ZÖLD XVII Egyesület és a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság együttműködésében megvalósított projektre az EU Horizont 2020 nevű innovációs és keretprogramjának a MICS (Measuring Impact of Citizen Science – A civil tudomány hatásainak mérése) c. projekt adott a projekt hazai partnere, a Geonardo Kft. jóvoltából. A projekt hazai záró eseményén bemutathattuk a projekt tevékenységét és eredményeit számos rangos, kiváló szakértő előtt. Rendkívüli bizakodásra adott okot, hogy a konferencia köszöntőjét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere tartotta meg és mindketten, pártpolitikától függetlenül egyetértettek abban, hogy a patakot igenis revitalizálni kell!

Ez jó jel, hogy a Rákos-patak ügye pártpolitikán felülálló téma. Reméljük a jövőben is így folytatódik majd tovább a diskurzus.

 

A több mint 100 fő részvételével 2022. május 26-án a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban megtartott konferencia az új épület első hivatalos rendezvénye volt.

 

 

A szakmai előadások során releváns és közérthető módon volt szó a patakról, illetve a Rákos-patak civil tudomány projektről.

Részletesebb beszámoló hamarosan!

 

 

 

 

Természetesen ott volt a ZÖLD XVII is a helyszínen, az eredmények bemutatásán túl egy standdal vártuk a jelenlevőket, illetve igyekeztünk minden döntéshozóval személyesen is beszélni a patak ügyéről, hogy miképpen lehetne előmozdítani az ökológiai revitalizáció ügyét. A közönségben aktívan hozzászóltunk a diskurzushoz, előadásokhoz, összességében hasznos és tanulságos esemény volt.

 

 

A konferencia programja, prezentációi  itt érhetők el és a előadások videófelvételeit pedig a ZÖLD XVII Egyesület YouTube csatornájára töltjük fel fokozatosan. Érdemes feliratkozni a YouTube csatornára, hogy közvetlen értesítést kaphass az új videókról!

 

 

Fotók: Horváth Péter, Rózsahegyi Péter, Karácsony Gergely facebook oldala, Horváth Tamás facebook oldala